Kari Juhani Hakala

 

Kaikki alkoi olkapään tähystysleikkauksesta. Vuonna 2012 olkapäästäni poistettiin kalkkia ja leikkaava lääkäri suositteli kuntosalia. Aloitin salilla käynnin kipujen vaivaamana, mutta sitkeästi, jopa 5-6 kertaa viikossa, vääntelin ja kääntelin kaikkea mahdollista salilla.

Aikaisempi kestävyysurheilutaustani hirvenjuoksu- ja hirvenhiihtokisoista on edesauttanut kehitystäni voimakestävyyden saavuttamisessa. Hirvenjuoksukisoista minulla on myös yksi nuorten Suomen mestaruus. Cooper-kuntoni oli tuolloin noin 3600 metriä. Tälle pohjalle on ollut hyvä rakentaa.

 

Olkapääni alkoi kuntoutua hyväksi, ja kokeilin jopa penkkipunnerrusta, jota nuorena olin harrastanut lähes 10 vuotta. Penkiltä raudat alkoivat isonemaan kuin varkain ja salilla ollut tuntematon vanhempi mieshenkilö alkoi kyselemään, käynkö kilpailuissa. Vastasin: ”En käy. Enkä mene.”

 

Mies oli Timo Nurmi. Hän ei antanut periksi, vaan suostutteli kovasti, että ”kannattais kokeilla kilpailemista”. Hän kertoi tuntevansa hyvin Timo Hokkasen, huippuluokan nostajan, ihan lapsesta saakka. Lopulta suostuin, että ”mennään sitten kokeilemaan”.

 

18. heinäkuuta vuonna 2016 olisivat ensimmäiset kilpailut – toistovoimapunnerrus Tammelan Makkaramarkkinoilla. Jo viikkoja ennen kilpailupäivää alkoi tietynlainen jännitys: Osaako toimia oikein paikan päällä? Ovatkohan kaikki muut paljon kovempia nostajia? Mitähän tästäkin tulee?

 

Mitä lähemmäksi 18.7.2016 tuli, sitä huonommin nukuin. Jännitys oli alitajunnassa. Timo Hokkaselta sain kannustusta ja tietoa, jota yhä edelleenkin otan häneltä kiitollisuudella vastaan. Myös muilta kokeneilta Huittisten nostajilta, kuten Tero Tuohenmaalta, olen saanut kannustusta. Unohtamatta huoltajaani Timo Nurmea. Lisäksi Svry:n puheenjohtaja Jarno Kärkkäinen vaikutti alusta asti yhteydenotoissa kannustavalta ja reilulta kaverilta, jolle kuuluu iso kunnia lajin pariin päätymisestäni.

 

Vihdoin koitti heinäkuun 18. päivä. Takana huonosti nukuttu yö. Ruoka ei maittanut. Jätkä levoton. Kävelee ympäri taloa. Venyttelee. Mielessä ”ekat kisat”.  Automatkalla kohti Tammelaa mietin:”On varmaan kaameita kaappeja vastassa. Kovia miehiä!”

 

Saavuimme perille. Löysimme Toni Kuusi -nimisen kaverin, joka opasti punnitukseen. Kovan luokan tekijät puhuivat.

Kilpailuaika lähestyi. Piti lämmitellä. Huomasin, että ne kaverithan, joita tuli pällisteltyä, ovatkin ihan ihmisiä, mukavantuntuista porukkaa kaikki. Aloin rentoutua. Jännitys onkin yhtäkkiä poissa – yllättävää! Kuinka ihmisellä saattoikin olla niin paljon ennakkoluuloja muista nostajista.

 

Oma nostovuoroni tuli. Kovasti olin yrittänyt seurata muiden tekemistä, etenkin sitä, missä virheet tulivat, miksi tuli hylkyjä jne.

Sitten vain sanoin itselleni ”keskity ja menoksi”.

 

Suoritus ei ollut mikään paras mahdollinen, mutta yllätyksekseni silläkin tuli sarjani Suomen ennätys 25 toistoa. Kaikki meni itse nostossa kuin sumussa. En kuullut mitään, keskittyminen onnistui hyvin. Oli mahtava tunne, kun hallitsi hermonsa täysin.

 

Ensimmäisissä kisoissani tapasin paljon hyviä tyyppejä. Jopa yllättävän paljon ja yllätyinkin kaikessa todella positiivisesti.  Heti erittäin myönteisenä jäi kisoista mieleeni kuuluttaja Markku Savolainen ja moni muu.

 

Kun kisatapahtuma oli ohi, kävin vielä pitkään kierroksilla. Päivä vaihtui iltaan ja ilta yöksi, yhä kierroksilla, mutta onnellisena. Vasta seuraavana päivänä iski täydellinen väsymys.

Näin jälkikäteen jo naurattaa, miten turhia asioita ihminen murehtiikaan. Syntyi ajatus, että tästä on hyvä jatkaa hyvässä seurassa rennoin mielin. Myöhemmin on ollut todella helppoa osallistui kilpailuihin, kun ei jännitä liikaa ja on saanut lisää kokemusta. Ensimmäinen kisa on aina kuitenkin ”eka” ja koville se otti, mutta kannatti uskaltaa. Laji on kova, eikä ilman vaivoja pääse, mutta mottona toimii ”sitkeesti ja rennosti muita kannustaen lajin pariin”.

 

Erityiskiitokset:

Jarno Käkkäinen
Timo Hokkanen, Tero Tuohenmaa
Timo Nurmi, Pasi Kuokkanen
ja nykyisin myös lajissa mukana oleva vaimoni Maija-Leena Hakala

Mies Mettästä: saavutukset 4 Suomen ennätystä ja 3 Suomen mestaruutta

 

Vastaa