Toni Kuusi

Tiensuun Mikon kanssa kävin ensimmäiset Sotilaspenkkikisat vuonna 2006. Helsinkiin mentiin Kontulan Kuntokellariin tekemään tulosrajoja varustepenkin SM-kisoja varten. Näiden kisojen jälkeen oli Sotilaspenkkikisat samassa paikassa ja päätettiin Mikon kanssa osallistua myös niihin.

Muistaakseni sain 33 toistoa 67,5kg tankopainolla ja tiukasti voitin sarjani. Tulos oli minulle positiivinen yllätys. Tästä 1-2kk päästä olisi Sotilaspenkin SM-kisat Lahdessa ja päätin sitten osallistua myös sinne. Fitness Expossa tulokseni parani 36:n toistoon ja se riitti SM-hopeaan. Kipinä lajiin oli syntynyt.

Olisiko se sitten ollut seuraavana vuonna 2007, kun oli poikkeuksellinen järjestely ja SM-kisojen punnitus pidettäisiin edeltävänä iltana. Pudotin kisoihin painoa 7kg reilussa viikossa ja sain tankopainoksi 65kg ja näin ollen pääsin myös pienempään sarjaan maksimi punnerruksessa. Olin sen verran heikohkossa kunnossa nestehukan takia, että Hakalan Janne sai hoitaa kisapaikalla ajamisen Forssasta Lahteen. Janne tuli kisoihin muistaakseni tuomaroimaan. Kisapäivänä oli ensin maximin SM-kisat missä nostin mestaruuteen alle 65kg sarjassa tasatuloksella 135kg. Tämä on ollut toistaiseksi ainoa Voimapunnerruksen maksimi SM-kisa missä olen käynyt.

Toistokisa olikin oma tarinansa. Laji kulki vielä Sotilaspenkki nimellä ja puolustusvoimilta oli porukkaa talkoissa levymiehinä ja laskurin käyttäjänä. Omassa suorituksessani puolustusvoimien kaveri laski tulokseni väärin 42:n toistoon. Oma kaverini kuvasi noston videolle ja siitä pystyttiin todistamaan, että tein 45 toistoa. Asiaa selviteltiin sitten kisan jälkeen. Pasasen Tommi nosti myös 45 toistoa, mutta painoero oli minun edukseni. Toimitsijan virheen takia toimitsijat päättivät, että saimme molemmat hopeaa ja pronssi jätettiin jakamatta jakamatta tässä kisassa.

 2008 nostin taas hopeaa ja vasta 2009 sain ensimmäisen kultani. Sen jälkeen keskityin varustenostamiseen ja tavoittelin maajoukkueeseen pääsyä. Useampi maajoukkuereissu sitten tulikin tehtyä ja voimapunnerruksen pariin tein Come backin 2016 nostamalla SM-hopealle. Ja 2017 mitali kirkastui kultaan.

Ja ehkäpä parhaimpana muistona koko nostouraltani:

Vuotta en muista, mutta Lopella pidettiin Sotilaspenkin joukkue SM-kisat. Meillä oli joukkue Hevi-sarjassa ja minä olin siellä täytemiehenä meidän joukkueessa. Hevi-sarja oli tarkoitettu isommille kavereille, mutta kevyemmätkin kaverit sai nostaa siinä sarjassa, mutta tangossa piti olla vähintään 100kg.

Tein muistaakseni 20 toistoa 100kg:lla ja puntaripainoni oli 69,0kg. Yleisössä oli hauskaa, kun useampi +100kg kaveri jäi tuloksessa taakse ”pikkumiehelle”. Tekniikka etuni oli merkittävä muutamiin ensi kertaa kisaaviin isompiin kavereihin. Savolaisen Markku myös muistanee tämän kilpailun.

Toni Kuusi